Günde 2-3 litre su içmelisiniz denmesinin açılımı şu şekilde:
Her gün bedenimizde,
Böbrekler 1,5 litre,
Derimiz 0,5 litre,
Bağırsaklar 0,3 litre,
Akciğerler 0,2 litre su kaybediyor.
Bu şekilde yetişkin bir beden ortalama 2,5 litre suya ihtiyaç duyuyor. 8 bardak suyu bedenimize, doğru zamanlarda vermemiz gerekiyor. Vermezsek içerideki depolardan kullanılıyor. Zannetmeyin ki develer gibi hörgücümüzdeki yağdan elde ediyoruz suyu. Çok değerli dokularımızdan veriyoruz.
Susuzluk modunda ne oluyor?
👉🏻Vücut, eklemlerden su çekiyor. Eklem ağrıları oluşabiliyor.
👉🏻Mideden su çekiyor, mide duvarları kalınlaşıyor ve ülserlere sebebiyet verebiliyor.
👉🏻Beyinden su çekiyor. Beyin hücreleri susuz kalınca da baş ağrıları başlayabiliyor. Dahası negatif duygu, düşünce durumlarına da sebep olabiliyor.
👉🏻Söylemezsem olmaz cilt güzelliği için su şarttır🥰 Yokluğunda elbette cilt de kurur, donuk bir görünüm oluşabilir. Siz de hyaluronik asitli serumları, kremleri sürekli ve kat kat sürmek isteyebilirsiniz.
👉🏻Dehidrasyon, hem fiziksel hem de duygusal olarak bizi bitkin hissettiriyor çünkü susuzluk halinde organlar strese giriyor. Enerjiyi kesiyor ve bitkinlik, uyuşukluk haline geçiyor.
Beden susuzluk moduna geçtiğinde canlı kalabilmek için histamin üretmeye başlıyor. Histamin kanda dolaşmaya başlıyor, damarları büzerek sıvı kaybını önlemeye çalışıyor ki beyne kan gitsin.
💦Suyu ne zaman içelim?
Yemekle birlikte su içmek mide asidini alkalize ettiği için önerilmiyor. Mide çok asidik olmalı ki hazım iyi olsun, yediklerimizdeki değerli vitaminler, mineralleri alabilelim.
Ben şöyle bir düzen yapmaya çalışıyorum. Ben 3 öğün yiyorum, 2 öğün beslenenlerin işi daha kolay.
2 bardak kahvaltıya kadar
2 bardak öğlene kadar
2-3 bardak akşama kadar
1-2 bardak yatana kadar.
Bir koca bardağı mideye indirmek yerine, aralıklarla ve daha küçük miktarlarda, mesela, yarımşar bardak olarak içmeye çalışıyorum. Dışardaysam yanıma mataramı alıp yudum yudum içiyorum. Soğuk tercih etmiyorum. Oda ısısında ya da çay gibi ılık olarak içiyorum.
Yemeklerden sonra 2 saat kadar su içmemeye çalışıyorum. Yemeğe bedeniniz susuz kalmış bir şekilde oturursanız bunu başaramazsınız. Yemekle su içmek zorunda kalırsınız.
👇🏻👇🏻👇🏻
Yemekten önce mutlaka bedeni dehidrasyon halinden çıkartmak gerekiyor.
💧Ara öğün olarak su:) Eğer yemek aralarında açlık hissederseniz su içme vaktiniz gelmiştir. Muhtemelen yemekten iki saat sonraya denk gelir bu. Vücut susuz kaldığında da açmış gibi bir sinyal yollayabiliyor. Acıkınca hemen su içmeye başlayın 🤗 Bakalım gerçekten aç mısınız, susuz musunuz?
Su içince hemen tuvalete gidiyorsanız, sodyum - potasyum oranında, dolayısıyla asit baz dengenizde bir bozulma olmuş olabilir. Marketlerdeki tuzlar bu işi çözmüyor maalesef. Çünkü sadece sodyum içeriyor. Potasyum eksik kalıyor. Bol sebze meyve tüketmek potasyum alımı için önemli. Rafine edilmemiş dengeli sodyum potasyum oranlara sahip kaya tuzları kullanmak genel sağlığa faydalı olabilir.
Ayurveda’nın kadim bilgilerinde sole su anlatılıyor. Bazı kaya tuzu markalarında bunun hazır hali de satılıyor. Evde de yapması çok kolay. %26 oranında rafine edilmemiş tuzla doyurulmuş bir su. Sıvı güneş diyorlar. Sonuçta enerji veren bir iksir ortaya çıkıyor. Tüm bedenin dengesinde bir iyileşme sağlıyor.
Suyu keyifli hale başka nasıl getirebiliriz? Sirke ya da limon ekleyebiliriz. Salatalık, nane, meyve parçaları vs ile tatlandırabilirsiniz.
☕️Ve unutulmaması gereken kahve, muhtemel bir dehidrasyon nedeni olabilir. Bir bardak kahve 4-5 bardak su ile temizlenebilir. Siz bu suyu vermezseniz, bedeniniz kendini korumak için yine en hızlı şekilde hücrelerden suyu çekecektir. Siz de hızlıca tuvalete gideceksiniz.
Uzun oldu ama umarım su içmeye olan ihtiyacınızı farketmenizde yardımcı olur.